Доступність посилання

ТОП новини

В анексованому Криму у справі щодо заборони Меджлісу завершилися дебати, очікують на рішення суду


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Верховному суді анексованого Росією Криму завершилися дебати у справі за позовом про заборону діяльності Меджлісу, судді пішли до нарадчої кімнати. Орієнтовний час оголошення рішення суду у цій справі – 14:30. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомив один з учасників процесу.

У ході дебатів у Верховному суді Криму виступили позивач – підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська, відповідач – перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял і його представники – адвокат Джеміль Темиш і Еміне Авамілєва. Також висловилися представники зацікавлених сторін – Мін’юсту та Держкомнацу Криму, підконтрольних Росії. Вони підтримали вимоги адміністративного позивача і просили суд задовольнити позов в повному обсязі.

На засіданні внесли низку уточнень з висловлювань сторін в ході дебатів. Після цього судова колегія в складі трьох суддів пішла до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Напередодні на засіданні суд долучив до справи рішення Наталії Поклонської про припинення роботи Меджлісу. Про своє рішення Поклонська оголосила 13 квітня.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об'єднань, діяльність яких в цій країні зупинена «в зв'язку із здійсненням ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна, низка міжнародних організацій та правозахисників.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що питання про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові є «внутрішніми російськими питанням», і Росія не має наміру прислухатися до «рекомендацій» ззовні.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG