Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: заборона Меджлісу в Криму є злочинним рішенням


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві закордонних справ України засуджують заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в Криму за рішенням підконтрольного Росії Верховного суду півострова. Про це написала у Twitter речниця українського МЗС Мар’яна Беца.

«Абсолютно злочинне і неправомірне рішення окупаційної влади Криму щодо заборони Меджлісу. Рішуче засуджуємо», – наголосила Беца.

За її словами, це рішення спрямоване на знищення кримськотатарського народу. «Порушення прав людини, прав корінного народу», – написала речниця МЗС.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 26 квітня ухвалив позитивне рішення за позовом про заборону діяльності Меджлісу на території півострова. Рішення може бути оскаржене протягом місяця.

Відповідач у даній справі – перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял заявив, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких в цій країні зупинена «в зв’язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна, міжнародні організації і правозахисники.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

XS
SM
MD
LG