Доступність посилання

ТОП новини

Кучма закликає Росію та бойовиків дотримуватися перемир’я на Донбасі напередодні Великодня


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма закликає Росію та бойовиків дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі напередодні Великодня.

«Станом на сьогодні мають місце порушення такого режиму з боку окремих районів Донецької та Луганської областей. Такі порушення були в Широкині, Авдіївці, Мар’їнці, зокрема, були і мінометні обстріли. У ситуації, що склалася, я закликаю Російську Федерацію, а також ОРДО і ОРЛО як сторони домовленостей виконувати взяті на себе зобов’язання з припинення вогню напередодні великодніх свят», – йдеться у заяві Кучми, яку опублікувала його речниця Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

Водночас Кучма наголошує, що Україна «послідовно виконує взяті на себе зобов’язання і не відповідає на провокаційні обстріли».

У штабі АТО заявили, що за минулу добу проросійські бойовики 40 разів обстрілювали позиції українських військових на Донбасі, найбільше обстрілів було біля Мар’їнки, де бойовики майже 15 разів відкривали вогонь по опорних пунктах військових з мінометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Крім того, вже цієї доби обстріли продовжилися, стверджують у штабі.

Водночас в угрупованні «ДНР» також звинувачують українських військових в обстрілах, зокрема, околиць Донецька, околиць Ясинуватої, Докучаєвська, сіл Саханка і Комінтернове. Крім того, донецькі сепаратисти заявляють, що «зробили все можливе для стабілізації ситуації на лінії зіткнення в період травневих свят».

Лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив, що «віддав додатковий наказ не відкривати вогонь, починаючи вже з 12:00 29 квітня», а також додав, що сепаратисти «гарантують повне припинення вогню з свого боку на необмежений у часі термін».

За підсумками останнього засідання Контактної групи спеціальний представник ОБСЄ в групі Мартін Сайдік повідомив, що Контактна група ухвалила заяву, в якій підтримала намір усіх учасників Мінського процесу забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню на Донбасі з настанням Великодня і травневих свят. Режим повного припинення вогню повинен настати з 30 квітня 2016 року.

Перед цим засіданням також домовлялися про обмін заручниками напередодні Великодня, проте цього так і не сталося, а сторони конфлікту на Донбасі звинуватили одна одну у зриві обміну.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG