Доступність посилання

ТОП новини

У День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу на Чонгарі планують мітинг – Іслямов


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У День пам`яті жертв депортації кримськотатарського народу мітинг планують провести на блокаді Криму. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії розповів глава штабу акції з блокади Криму Ленур Іслямов.

За його словами, мітинги пройдуть і в інших містах України, але в Генічеському районі Херсонської області неподалік від контрольного пункту на адмінкордоні з Кримом «Чонгар» планують наймасштабніший.

«Кримські татари з багатьох областей України будуть збиратися сюди. 18 травня плануємо великий мітинг кримських татар на блокаді. Дуже багато людей приїде з Криму. Все-таки 18 травня не дають можливість проводити на півострові, і Меджлісухвалив рішення, щоб ті люди, які можуть собі це дозволити, вийшли тут і могли сказати все те, що не можуть сказати там, в Криму», – сказав глава штабу по блокаді Криму.

Він додав, що активісти очікують різного роду провокацій і готові впоратися з ними.

«Для нас це не просто день. Для нас це день, коли всі ми сумуємо за всіма померлими кримськими татарами, це трагедія, яка поламала долі поколінь наших людей. Я сам народився в засланні, хоча повинен був народитися у себе на батьківщині», – зазначив Ленур Іслямов.

20 вересня 2015 року почалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, який прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар. В середині січня 2016 року акція з блокади Криму, за словами організаторів, змінила формат.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG