Доступність посилання

ТОП новини

Активісти оприлюдлили фрагменти «відеоалібі Карпюка»


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото

Кампанія LetMyPeopleGo оприлюднила окремі фрагменти відеосвідчень, які були зібрані з метою представлення їх у Верховному суді Чечні у справі проти Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Як повідомляють активісти, зокрема, на відео соратники, односельчани та родичі Миколи Карпюка говорять про те, де він перебував у 1994–1995 роках і чи міг він брати участь у бойових діях у Чечні.

Активісти зауважують, що суд відмовив у долучені відео до матеріалів справи, тому фрагменти записів оприлюднили на російському ресурсі Грані.ру, щоб його побачила якомога більша кількість росіян.

Правозахисники сподіваються, що відео зможуть переглянути представників суду присяжних, які беруть участь у процесі над Карпюком таКлихом, і допоможе їм «винести справедливе рішення».

Справа проти українців переходить у завершальну стадію, 11 травня мають початися дебати.

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації «УНА-УНСО» (насправді тоді це були дві окремі організації – ред.), що заборонена в Росії з 2014 року.

За даними засобів інформації, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

XS
SM
MD
LG