Доступність посилання

ТОП новини

Міграційна служба офіційно підтвердила, що засуджений в Росії Афанасьєв є громадянином України


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Засуджений у Росії кримчанин Геннадій Афанасьєв є громадянином України. Про це у п’ятницю повідомили в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з посиланням на Державну міграційну службу України.

«За наявними даними інформаційної підсистеми «Оформлення документів, що підтверджують громадянство України» Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами та Державної інформаційної системи ДМС України, Афанасьєв Геннадій Сергійович Київським РВ СМУ ГУ МВС України в АР Крим документований паспортом громадянина України», – йдеться в повідомленні.

В офісі омбудсмена нагадали, що Валерія Лутковська ще на початку березня зверталася до Уповноваженого з прав людини у російській республіці Комі щодо захисту прав засудженого Геннадія Афанасьєва.

«Одним із найцинічніших порушень прав людини в Криму є автоматичне набуття громадянами України російського громадянства», – додали в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Кримський політв'язень Геннадій Афанасьєв засуджений в Росії у «справі Сенцова-Кольченка» і відбуває покарання у виправній колонії-25 у російському Сиктивкарі.

Геннадій Афанасьєв є фігурантом кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичного угруповання в Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, оскільки він дав свідчення проти інших фігурантів. Однак на процесі у справі Сенцова і активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури під час допиту.

Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова, і терористичної організації з їхньою участю в Криму не було. Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в'язнями.

Днями матір Геннадія Афанасьєва Ольга заявилв, що її син практично не виходить зі штрафного ізолятора і перебуває в «дуже поганих умовах».

XS
SM
MD
LG