Доступність посилання

ТОП новини

Парубій: Росія забула уроки війни і розпалює її у Європі


Андрій Парубій (архівне фото)
Андрій Парубій (архівне фото)

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявляє, що Росія забула уроки війни і знову розпалює її у центрі Європи. Про це мовиться у заяві Парубія, опублікованій 8 травня у День пам’яті та примирення.

«Цього року Україна вдруге відзначатиме День пам’яті та примирення… Сьогодні, коли російські імперські реваншисти забули гіркі уроки війни і заново розпалюють її у самому центрі Європи, коли Україна знову опинилася у вогні, переживаючи, за словами геніальної Ліни Костенко, «і жах, і кров, і смерть, і відчай, і клекіт хижої орди», вирішального значення набуває загальнонаціональне єднання українського суспільства заради нашої нової перемоги, заради щасливого майбутнього України у колі цивілізованих європейських держав», – зазначив Андрій Парубій.

Він подякував українцям, які зараз воюють на Донбасі.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

8 травня Україна разом із багатьма країнами Європи відзначає як День пам’яті та примирення. Ця дата встановлена указом президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни».

Генеральна Асамблея ООН у 2004 році ухвалила резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

Державам-членам ООН, неурядовим організаціям, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.

XS
SM
MD
LG