Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр: на зустрічі в Берліні досягли поступу щодо безпеки, та результат неоднозначний


Голови МЗС України Павло Клімкін, Росії Сергій Лавров, Франції Жан-Марк Еро і Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (л > п) перед зустріччю в Берліні, 11 травня 2016 року
Голови МЗС України Павло Клімкін, Росії Сергій Лавров, Франції Жан-Марк Еро і Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (л > п) перед зустріччю в Берліні, 11 травня 2016 року

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який прийняв у Берліні колег у «нормандському форматі», заявив, що на зустрічі досягли істотного поступу в питаннях безпеки на Донбасі, та загальний її результат, у найкращому разі, неоднозначний.

За його словами, четверо голів МЗС – Німеччини, України, Росії і Франції – узгодили низку конкретних заходів, серед яких розведення військових підрозділів уздовж лінії контакту і створення там демілітаризованих зон чи припинення військових навчань неподалік лінії контакту. Виконання цих заходів має проконтролювати Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні.

Але, сказав Штайнмаєр, крім цього поступу в питанні безпеки, зустріч не принесла прориву в політичному процесі, тобто в питанні місцевих виборів на окупованих частинах Донбасу і умов для проведення цих виборів.

Для України питання безпеки є важливим, але не єдиним у справі проведення таких виборів. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив після зустрічі в Берліні, що питання виборів не вдалося вирішити «через позицію Росії, через небажання і неготовність Росії погодитися з принципами виборів на підставі українського законодавства і стандартів ОБСЄ». Міністр додав, що такі принципи, як, наприклад, доступ українських засобів інформації чи участь у цих виборах українських політичних партій, узагалі не мають обговорюватися.

За його словами, пропозиції щодо забезпечення безпеки на очікуваних місцевих виборах на окупованій частині Донбасу має розробити Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, і в цьому моменті чи не єдиний невеликий поступ, досягнений на нинішній зустрічі міністрів у Берліні.

Він додав, що українська сторона подала свій триступеневий план для місії ОБСЄ, що передбачає як один із головних моментів встановлення моніторингу ОБСЄ на нині непідконтрольній ділянці українсько-російського кордону.

Напередодні зустрічі Штайнмаєр знову закликав до швидкого поступу до проведення місцевих виборів на нині окупованих частинах українського Донбасу в рамках виконання мінських домовленостей. «Мінський процес не може тривати нескінченно, його не можна продовжувати навіки», – заявив він. Клімкін же перед зустріччю наголосив, що для України безпека і справжня свобода волевиявлення на Донбасі не є предметом для компромісів.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську у 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством, із дотриманням стандартів ОБСЄ і під спостереженням ОБСЄ.

Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із ватажками збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Західні союзники України теж вимагають від Києва якнайшвидшого проведення цих виборів.

Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG