Доступність посилання

ТОП новини

На зустрічі в Берліні не досягли поступу щодо виборів на окупованій частині Донбасу – Клімкін


Павло Клімкін (п) і Сергій Лавров (л) перед початком зустрічі в Берліні, 11 травня 2016 року
Павло Клімкін (п) і Сергій Лавров (л) перед початком зустрічі в Берліні, 11 травня 2016 року

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що на його зустрічі з колегами в «нормандському форматі» в Берліні не змогли досягти поступу в питанні щодо місцевих виборів на окупованій частині Донбасу, що передбачені мінськими домовленостями.

«Ми не змогли дійти ніякої згоди щодо головних принципів. Їх треба далі обговорювати в Мінську (на засіданнях Тристоронньої контактної групи – ред.)», – заявив міністр.

Клімкін наголосив, що важливо досягти поступу в питаннях, пов’язаних із безпекою.

«Але, на жаль, ці критично важливі питання, через які мінський процес заморожений, не вдалося вирішити – через позицію Росії, через небажання і неготовність Росії погодитися з принципами виборів на підставі українського законодавства і стандартів ОБСЄ», – сказав Клімкін.

Міністр додав, що такі принципи, як, наприклад, доступ українських засобів інформації чи участь у цих виборах українських політичних партій, узагалі не мають обговорюватися.

Як сказав Павло Клімкін, російська сторона подала власні варіанти українського виборчого законодавства для окупованої частини Донбасу, але він заявив російському голові МЗС Сергієві Лаврову, що Україна здатна сама написати таке законодавство і не потребує порад для цього.

Клімкін також заявив, що «нормандська четвірка» міністрів закордонних справ України, Росії, Німеччини і Франції погодилася з необхідністю міжнародного компоненту, можливо, у вигляді місії ОБСЄ, в забезпеченні безпеки під час цих виборів. За його словами, міністри обговорили можливий мандат такої місії, правила її діяльності чи можливість того, що вона була б озброєною.

За його словами, пропозиції щодо забезпечення безпеки на очікуваних місцевих виборах на окупованій частині Донбасу має розробити Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, і в цьому моменті чи не єдиний невеликий поступ, досягнений на нинішній зустрічі міністрів у Берліні.

Він додав, що українська сторона подала свій триступеневий план для місії ОБСЄ, що передбачає як один із головних моментів встановлення моніторингу ОБСЄ на нині непідконтрольній ділянці українсько-російського кордону.

Крім того, Павло Клімкін висловив подяку колегам із Німеччини Франкові-Вальтеру Штайнмаєрові і з Франції Жанові-Марку Еро за підтримку позиції України в питанні українських політичних в’язнів і заручників, яких утримують у Росії й на окупованих територіях Криму й Донбасу.

Напередодні зустрічі Штайнмаєр знову закликав до швидкого поступу до проведення місцевих виборів на нині окупованих частинах українського Донбасу в рамках виконання мінських домовленостей. «Мінський процес не може тривати нескінченно, його не можна продовжувати навіки», – заявив він. Клімкін же перед зустріччю наголосив, що для України безпека і справжня свобода волевиявлення на Донбасі не є предметом для компромісів.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську у 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством, із дотриманням стандартів ОБСЄ і під спостереженням ОБСЄ.

Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із ватажками збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Західні союзники України теж вимагають від Києва якнайшвидшого проведення цих виборів.

Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG