Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликає розширити санкції через заборону Меджлісу – резолюція


Європарламент закликає розширити європейські санкції проти тих, хто заборонив Меджліс кримськотатарського народу, і провести міжнародні розслідування порушень окупаційною владою прав людини на анексованому Росією півострові. Про це мовиться у резолюції Європарламенту, ухваленій 12 травня.

У резолюції також міститься заклик до Євросоюзу посилити тиск на окупаційну владу у Криму з вимогою припинення утисків кримських татар та допуску на півострів міжнародних спостерігачів.

«ЄС і країни-члени повинні продовжувати тиск, бути рішучими та продовжувати санкції проти Росії через анексію Криму. Геополітична ситуація у Криму свідчить, що нацменшини там зазнають переслідувань, особливо кримські татари й українці за національністю», – заявив британський євродепутат-консерватор Чарльз Таннок.

Зі свого боку, євродепутат-ліберал від Литви Пятрас Ауштрявічус зазначив, що нинішня ситуація у Криму є продовженням політики «етнічних чисток».

«Мета окупації нинішньої влади є зрозумілою: кримські татари не входять до майбутніх планів «путінського Криму». І все це відбується у Європі у 21-му столітті. Крим належить Україні, й немає Криму без кримських татар», – наголосив Ауштрявічус.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, під час сьогоднішніх дебатів практично всі європарламентарі, за винятком низки депутатів-популістів, підтримали Україну у протистоянні російській агресії та закликали ЄС активізувати свою політику захисту кримських татар.

Українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово заявляли про погіршення ситуації з дотриманням прав людини в Криму після його анексії Росією. Особливий тиск і репресії з боку російської влади відзначають щодо кримських татар і проукраїнського населення.

Підконтрольна Росії влада Криму стверджує, що заяви правозахисників щодо порушення прав людини перебільшені.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG