Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили виставку унікальних документів про сталінські репресії


У Дніпропетровську, в будівлі облдержадміністрації, відкрилася виставка унікальних архівних документів, приурочена до роковин «Великого терору». В експозиції розсекречених документів, представлених обласним державним архівом, майже сотня аркушів.

Це слідчі справи, протоколи допитів, фотографії репресованих жителів Дніпропетровщини. За кожним із документів – реальні долі людей, життя яких зламали сталінські репресії.

Окрім того, чи не вперше цілий стенд присвячений їхнім катам – виконавцям репресій, співробітникам НКВС. На ньому розміщені світлини цих людей, оприлюднені прізвища, а також коротка інформація про їхню діяльність.

Серед унікальних експонатів – протоколи допитів репресованих, де вони, зазнавши тортур і тиску з боку слідчих, «зізнаються» в злочинах, яких не скоювали.

У неділю, 15 травня, на День пам’яті жертв політичних репресій на 9-му кілометрі Запорізького шосе у Дніпропетровську біля Меморіалу жертвам політичних репресій відбудеться вшанування пам’яті загиблих.

9-й кілометр Запорізького шосе у Дніпропетровську називають «Полем скорботи». У 1930-і та на початку 1950-х років тут, на околиці міста, був розташований спеціальний об’єкт НКВС, де ховали розстріляних жертв політичних репресій. За архівними даними, у цей період у Дніпропетровську загалом стратили понад 5 тисяч людей. За іншою інформацією, розстріляних і похованих тут може бути набагато більше.

У 1990-і на цьому місці відкрили пам’ятний знак – хрест, а 2008-го року – меморіал.

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

XS
SM
MD
LG