Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі спортивні функціонери виступили проти участі Росії в Олімпіаді – «Німецька хвиля»


Допінг-контроль на Олімпійських іграх у Сочі, 2014 рік
Допінг-контроль на Олімпійських іграх у Сочі, 2014 рік

Німецькі спортивні функціонери закликали усунути Росію від участі в цьогорічних літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро у зв’язку зі скандалом, що розгортається далі навколо застосування допінгу в російському спорті, повідомляє телерадіокомпанія «Німецька хвиля». Вони обурені обсягами скандалу і вимагають термінового розслідування, пише російська редакція «Німецької хвилі».

«Це дуже серйозні звинувачення. Коли вже в Росії допінг застосовується настільки систематично, російській команді не варто б їхати на літні ігри в Ріо», – заявив президент Німецької федерації легкої атлетики Клеменс Прокоп.

У свою чергу, голова правління Німецького олімпійського спортивного союзу Міхаель Феспер назвав скандальними повідомлення про те, що російські офіційні особи систематично маніпулювали пробами на допінг. «Нові звинувачення на адресу Росії з приводу державних допінгових практик жахливі і є важким ударом для всього олімпійського руху. Всесвітнє антидопінгове агентство WADA має якомога швидше і найретельнішим чином їх розслідувати», – заявив він.

Веспер наголосив, що якщо ці звинувачення підтвердяться, то це повинно мати відповідні наслідки. «Важливо гарантувати рівні можливості для всіх спортсменів, особливо напередодні Олімпіади в Ріо», – сказав він.

Також у п’ятницю в Росії речник Кремля Дмитро Песков назвав «наклепом перекинчика» нові дані про підтриману державою програму вживання допінгу російськими спортсменами на зимових Олімпійських іграх 2014 року в російському Сочі. За його словами, ці твердження «не ґрунтуються ні на яких вартих довіри даних і не підтверджені ніякою аргументацією».

Натомість у Міжнародному олімпійському комітеті вже заявили, що вважають нові звинувачення дуже конкретними й дуже тривожними і закликають Всесвітнє антидопінгове агентство негайно розслідувати їх.

У четвер американське видання «Нью-Йорк таймз» оприлюднило нові дані про те, що на зимових Олімпійських іграх 2014 року в російському Сочі десятки російських спортсменів, серед них принаймні 15 медалістів, брали участь у державній програмі використання допінгу.

Видання навело слова тодішнього директора російської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, який нині живе у США, що він особисто розробив суміш із трьох заборонених препаратів, яку давали десяткам спортсменів. Відтак, повідомив він, російські антидопінгові експерти і представники російських спецслужб таємно підмінювали ночами зразки сечі, що їх спортсмени здавали на допінг-аналіз, і замінювали їх на «чисті» зразки, що були наперед відібрані в цих спортсменів за багато місяців до змагань.

8 травня з новими повідомленнями про допінг у російському спорті виступав в ефірі американської телемережі CBS колишній представник російського антидопінгового агентства Віталій Степанов, який заявив, що четверо з 13 російських золотих медалістів Олімпійських ігор у Сочі вживали заборонені стероїди, а антидопінговий контроль на них здійснювали працівники Федеральної служби безпеки Росії. При цьому Степанов посилався на слова того ж Родченкова.

Один із попередніх виступів Степанова в ефірі німецького телебачення про систематичне й підтримане державою вживання допінгу російськими спортсменами 2014 року призвів минулоріч до широкого розслідування Всесвітнього антидопінгового агентства, яке призвело до заборони російським легкоатлетам брати участь у міжнародних змаганнях і до дискваліфікації Російського антидопінгового агентства.

XS
SM
MD
LG