Доступність посилання

ТОП новини

У «Нафтогазі» висловили сподівання на дешевий газ від «Газпрому» наприкінці року


Директор із розвитку «Нафтогазу України» Юрій Вітренко заявив, що закладене у формулі ціни газу за контрактом із російським «Газпромом» 9-місячне відставання від цін на нафтопродукти і поточна ринкова ситуація надають можливість прогнозувати найнижчу ціну за російський газ у четвертому кварталі 2016 року.

«Але почнемо закачувати вже у третьому», – сказав він агентству «Інтерфакс-Україна».

Вітренко пояснив, що найдешевша ціна нафти була в першому кварталі цього року, а точніше – в січні.

Коментуючи поточну ситуацію на спотовому газовому ринку, посадовець компанії зазначив, що в компанії очікували їх на нижчому рівні. «Зараз ми бачимо, що вони не стали дешевші», – констатував Вітренко.

Водночас він зазначив, що при ухваленні рішення, чи збільшувати імпорт газу для закачування в підземні сховища для того, щоб пройти опалювальний сезон, «Нафтогаз» враховує ціну за контрактом із «Газпромом», щоб намагатися купити найдешевший наявний на ринку газ.

Україна останнім часом різко обмежила чи й припиняла закупівлі російського природного газу за чинними контрактами через високу ціну за ними, купуючи натомість газ за меншими чи співставними цінами у країнах Європи за реверсною схемою – використовуючи для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Припинивши закупівлі в Росії з початку липня 2015 року, Україна ще раз купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG