Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії заявляє, що готує не обмін, а можливу видачу Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство юстиції Росії заявляє, що не працює над обміном засудженої російським судом української громадянки, народного депутата України Надії Савченко на російських військових Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва, засуджених у Києві.

Як повідомив російській новинній агенції «РИА Новости» міністр юстиції Росії Олександр Коновалов, йдеться лише про можливу видачу Савченко Україні для відбування покарання.

«Процес передачі, як правило, – довга історія, і вона ніяк не обумовлена будь-якими обмінами, тут просто йдеться про виконання міждержавних, як правило, двосторонніх механізмів. За наявності згоди трьох сторін – сторони, що передає, сторони, що приймає, і самого засудженого – така передача відбувається, і така практика у Росії є з державами, з якими її ці двосторонні механізми пов’язують. Тут це абсолютно звичайна історія», – сказав Коновалов.

4 травня Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні ув’язненої в Росії українки Надії Савченко. У ФСВП Росії зазначили, що пакет документів про передачу Савченко в установленому порядку буде надісланий до Мін’юсту Росії «для узгодження питання передачі з компетентним органом України».

19 квітня президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення ув’язненої в Росії Надії Савченко. За словами Порошенка, рішення українського суду від 18 квітня щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG