Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч щодо Сирії завершилася без нової дати мирних переговорів


Голова МЗС Росії Сергій Лавров (л), Джон Керрі (с) і Стаффан де Містура (п) після зустрічі у Відні, 17 травня 2016 року
Голова МЗС Росії Сергій Лавров (л), Джон Керрі (с) і Стаффан де Містура (п) після зустрічі у Відні, 17 травня 2016 року

Міжнародна зустріч щодо мирного процесу в Сирії, що відбулась у Відні, завершилася без встановлення нової дати відновлення мирних переговорів.

Спецпосланець ООН у справах урегулювання в Сирії Стаффан де Містура заявив лише, що наступне коло цих мирних переговорів «не може чекати надто довго».

При цьому учасники зустрічі – чільні дипломати США, Росії, країн Європи і Близького Сходу – пообіцяли робити все від них залежне, щоб зміцнити нетривке перемир’я в Сирії між урядовими військами й силами поміркованої опозиції.

Як повідомив після зустрічі державний секретар США Джон Керрі, її учасники домовилися, що дії будь-якої сторони сирійського конфлікту, що не спрямовані на досягнення згоди і миру, матимуть для цієї сторони належні наслідки.

Перспективи інших аспектів сирійського врегулювання, крім домовленостей про припинення бойових дій, неясні, в першу чергу щодо політичного врегулювання, що мало б привести до створення в Сирії перехідного уряду і врешті до виборів нової влади.

За повідомленнями, США вважають, що про це врегулювання треба домовитися не пізніше як до 1 серпня. У Вашингтоні також твердо наполягають, що в рамках цього політичного врегулювання нинішній президент Сирії Башар аль-Асад має залишити посаду. Також і сирійська опозиція висуває як передумову врегулювання відхід Асада чи принаймні неучасть його й найбільш наближених до нього діячів у переговорах про створення перехідного уряду і в самому цьому уряді.

Натомість сам Асад, що має підтримку Росії й Ірану, не виявляє ніяких ознак готовності відійти від влади.

Росія заявляє, що своєю участю у громадянській війні в Сирії вона підтримує не режим Асада, а боротьбу сирійських урядових військ із «терористичними угрупованнями». Так Росія, слідом за владою Асада, називає всіх супротивників його режиму – і угруповання ісламістів, що визнані терористичними у світі, і помірковану опозицію, підтриману Заходом і арабським світом.

XS
SM
MD
LG