Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар


У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

У Запоріжжі на майдані Героїв революції відбувся мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у заході взяли участь громадські активісти і волонтери, представники національних громад Запорізької області. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час депортації у 1944 році кримських татар.

«18 травня ніколи не було для нас звичайним днем. Загинула майже половина нашого народу. Нас не просто виселили. Нас, кримських татар, розділили. Одних відправили на Урал, інших – до Узбекистану, третіх – до Киргизстану і Казахстану», – розповів імам Запорізької мечеті Мухамад Мамутов.

18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. В Україні ця депортація визнана геноцидом. Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

У Києві і по всій вільній території Україні відбуваються численні заходи: мітинги, тематичні уроки у школах, присвячені роковинам депортації кримськотатарського народу. Жертв депортації згадують і за кордоном.

У Криму з нагоди роковин депортації щороку відбувалися масові заходи, зокрема, жалобний мітинг у центрі Сімферополя. Але після початку окупації півострова Росією навесні 2014 року такі акції заборонили.

XS
SM
MD
LG