Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані проходить референдум, який може посилити владу Рахмона


Референдум в Таджикистані, 22 травня 2016 року
Референдум в Таджикистані, 22 травня 2016 року

У ТаджикистанІ проводять референдум щодо поправок до конституції, які посилять владу президента Емомалі Рахмона.

22 травня на референдумі розглядається проект, що включає 41 поправку до конституції, серед яких – усунення обмеження кількості термінів президенства для Рахмона і зниження вікового цензу для кандидатів на посаду президента.

Рахмон керує Таджикистану протягом майже чверть століття, демонструючи, як стверджують критики, збільшення нехтування релігійних свобод, громадянського суспільства і політичного плюралізму в останні роки.

Поправка щодо обмеження термінів стосується лише Рахмона. Минулого року парламент надав йому статус «Лідер нації», який також дає йому і його родині постійний імунітет від кримінального переслідування.

Інші поправки, які аналітики розглядають як значущі, передбачають зниження необхідного мінімального віку для обрання президентом із 35 років до 30 років і заборони на формування партій, заснованих на релігії.

Зміна вікового цензу може дозволити 29-річному сину Рахмона, Рустаму Емомалі, скоріше стати правонаступником, в той час як обмеження щодо політичних партій відбувається на тлі судового процесу над головними членами Партії ісламського відродження Таджикистану.

XS
SM
MD
LG