Доступність посилання

ТОП новини

Петренко: Мін’юст подасть запит на видачу Клиха і Карпюка після набуття чинності вироком


Павло Петренко
Павло Петренко

Міністерство юстиції України має намір подати запит на видачу громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха,утримуваних в Росії, після набуття чинності вироком, заявив міністр Павло Петренко.

«Профільний департамент, заступник із представниками громадськості спілкуються з родичами, адвокатами, щоб бути готовими до того, щоб у перший день, коли вирок набуде чинності, подати запит російській стороні», – сказав Петренко.

19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів. Прокурори вимагають засудити українців до 22,5 року колонії суворого режиму (Карпюка) і 22 років ув’язнення (Клиха).

Захист Карпюка і Клиха наполягає на знятті звинувачень у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями і припинити переслідування українців.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Верховний суд Чечні 26 травня має оголосити вирок у справі Карпюка і Клиха.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав Миколу Карпюка і Станіслава Клиха політичними в’язнями.

На цю ж тему:

24.05.2016
Справа Карпюка і Клиха «перевершує» навіть справу Савченко – Новиков

Адвокат Ілля Новиков про перспективи справи «в’язнів Кремля» Карпюка і Клиха далі

20.05.2016
Лутковська просить омбудсмена Росії сприяти розслідуванню фактів застосування до Карпюка тортур
далі

19.05.2016
Микола Карпюк на суді: навіщо факти, докази, коли існує електричний струм?

«Як мені жартують тут чеченці: «Ти що, Миколо, не знав, що в Російській Федерації бути українцем – це кримінально карне діяння? Тепер знаю» далі
XS
SM
MD
LG