Доступність посилання

ТОП новини

Путін: звільнення Савченко не має стосунку до Мінських домовленостей


Володимир Путін (Л) і Алексіс Ципрас
Володимир Путін (Л) і Алексіс Ципрас

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що помилування української військової Надії Савченко не має стосунку до Мінських домовленостей, вона була помилувана у відповідь на прохання родичів загиблих російських журналістів.

Про це Путін заявив 27 травня у Греції після переговорів з тамтешнім прем’єром Алексісом Ципрасом.

За словами Володимира Путіна, з проханням про помилування Надії Савченко до нього звернулися вдова і рідна сестра одного із загиблих журналістів. Він зазначив, що помилування і повернення Савченко обговорювалося з президентом України Петром Порошенко упродовж тривалого часу.

Надія Савченко, яку в Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва напередодні у рамках обміну. 25 травня російський президент Володимир Путін підписав указ про помилування українки на прохання родичів загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко. Водночас до Росії з України прибули двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, затримані минулого року в зоні конфлікту на сході України і засуджені за звинуваченням у веденні агресивних воєнних дій, вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їхнє помилування 24 травня.

Перебуваючи у СІЗО в Росії, Савченко відкидала інкриміновані їй звинувачення і декілька разів оголошувала голодування, у тому числі сухе, з вимогою звільнити її.

XS
SM
MD
LG