Доступність посилання

ТОП новини

Іран не братиме участі у хаджі через суперечки з Саудівською Аравією


Міністр культури Ірану Алі Джаннаті
Міністр культури Ірану Алі Джаннаті

Іран не братиме участі у цьогорічному хаджі в Мекку через «перешкоди» з боку Саудівської Аравії, повідомив 29 травня міністр культури Ірану Алі Джаннаті.

«Саудівська Аравія протистоїть абсолютному праву іранців на хадж і блокує стежку, прокладена Аллахом», – заявили в Іранській організації хаджу.

27 травня представники Саудівської Аравії заявили, що іранська делегація завершила свій візит без узгодження плану хаджу для паломників з Ірану.

За повідомленням Ер-Ріяда, під час переговорів були узгоджені певні питання, зокрема щодо виготовлення для громадян Ірану електронних віз, які могли б бути роздруковані іранськими паломниками, оскільки посольство Саудівської Аравії в Ірані залишається закритим.

Відносини між Тегераном та Ер-Ріядом різко погіршилися після того, як у Саудівській Аравії 2 січня за пов’язаними з тероризмом звинуваченнями стратили шиїтського клірика Німра ан-Німра. В Ірані після цього стався напад на посольство Саудівської Аравії, у відповідь на це Ер-Ріяд розірвав дипломатичні відносини з Тегераном.

Під час хаджу до Мекки у вересні минулого року загинули понад 2 тисяч людей через обвал стіни. За інформацією Тегерана, серед загиблих було 464 громадян Ірану. Іран звинуватив Саудівську Аравію у халатності.

XS
SM
MD
LG