Доступність посилання

ТОП новини

Іракські курди почали операцію з метою відрізати ісламістів у місті Мосулі


Бійці «пешмерґи» після навчань в Ербілі, фото 5 травня 2016 року
Бійці «пешмерґи» після навчань в Ербілі, фото 5 травня 2016 року

На півночі Іраку сили місцевих курдів здійснили низку атак на позиції екстремістського угруповання «Ісламська держава», що мають на меті відрізати для ісламістів шляхи до захопленого ними міста Мосула.

Як заявили в регіональному уряді Іракського Курдистану, ополчення іракських курдів «пешмерґа» за підтримки повітряних ударів міжнародної коаліції під проводом США почало свою наземну операцію на світанку. В ній беруть участь близько 5 з половиною тисяч курдських бійців.

За повідомленням, метою нинішнього наступу є повернути контроль над низкою захоплених раніше ісламістами сіл на схід від Мосула, і одне з цих сіл вони вже визволили протягом перших шести годин операції.

Нинішня операція, заявили в уряді курдської автономії, має стати підготовкою до майбутнього наступу на сам Мосул.

Її успіх також має поліпшити безпеку для столиці Іракського Курдистану, міста Ербіля.

Бійці «пешмерґи», що діє в Іраку як легальне збройне формування курдської автономії, останніми місяцями вже відіграли вирішальну роль у визволенні з-під окупації угруповання «Ісламська держава» деяких територій на півночі Іраку й у перерізанні кількох важливих шляхів постачання ісламістів у регіоні.

Також у неділю про завершення підготовки до операції для визволення від ісламістів міста Фаллуджі повідомили Збройні сили Іраку. За їхніми словами, цього дня на місце дислокації поблизу Фаллуджі прибув останній із батальйонів, що візьме участь в операції.

Протягом останнього тижня іракські урядові війська та їхні союзники з лав місцевих ополчень уже визволили від ісламістів значні території довкола Фаллуджі – другого після Мосула найбільшого міста Іраку, які наразі контролює угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG