Доступність посилання

ТОП новини

Українська сторона очікує нових звільнень полонених – Оліфер


Українська сторона очікує нових звільнень полонених, повідомила речниця представника України у Тристоронньої контактній групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер за підсумками сьогоднішньої зустрічі.

«Ми очікуємо, що найближчим часом процес звільнення людей продовжиться. Одна з найскладніших проблем e питанні звільнення незаконно утримуваних осіб – це встановлення їх місцезнаходження, оскільки представники ОРДЛО відмовляються визнавати, що у них знаходяться наші громадяни, яких ми шукаємо», – написала Оліфер у Facebook за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи, яке проходило у Мінську 1 червня.

За її словами, під час цього засідання сторони також обговорили погіршення ситуації у зоні бойових дій на Донбасі.

«Тристоронньої контактна група відзначила зростання кількості обстрілів позицій українських військових, у тому числі, з гармат калібром понад 100 міліметрів, мінометів, ствольної артилерії та ракетних систем залпового вогню «Град». Через порушення режиму тиші лише у травні 2016 року загинули 26 українських військових», – зазначила Дарка Оліфер.

Раніше сьогодні уповноважена президента України з урегулювання конфлікту на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Київ вимагатиме внести до списку на звільнення ще щонайменше 14 українських полонених.

Як написала Геращенко у Facebook, на засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи 1 червня українська сторона надала «ОБСЄ переконливий фактаж приховування з боку бойовиків інформації про осіб, що утримують на окупованих територіях». «Ми довели факт утримання там як мінімум 14 осіб зі списку заручників, а отже вимагатимемо включення їх до списків на звільнення. І звільнення, і допуску до українських бранців МКЧХ», – наголосила вона.

В угруповання «ДНР» повідомили, що під час нинішньоїзустрічі обговорювалися щодо загострення ситуації на Донбасі, розмінування пріоритетних ділянок, а також підсумки роботи профільних підгруп. За їхньою інформацією сепаратистів, їхня делегація під час переговорів наполягала, що причиною погіршення ситуації є просування українських військових вглиб «буферної зони».

За інформацією донецьких сепаратистів, наступна зустріч Тристоронньої контактної групи у Мінську має відбутися 15 червня.

Луганські сепаратисти наразі цієї зустрічі не коментували.

На минулому засіданні контактної групи в Мінську 18 травня сторонам не вдалося домовитися про обмін полоненими.

За даними СБУ, на окупованій території Донбасу і в Росії нині перебувають 125 українських заручників. Звільнення полонених є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG