Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України закликає світ тиснути на Росію через переслідування кримських татар


Суд над кримськими татарами у Ростові-на-Дону, Росія, 1 червня 2016 року
Суд над кримськими татарами у Ростові-на-Дону, Росія, 1 червня 2016 року

МЗС України обурене судовим процесом проти кримських татар у Росії і закликає світ посилити тиск на Москву.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з початком у Росії судового процесу у справах кримських мусульман – громадян України Рустема Ваїтова, Ферата Сайфуллаєва, Юрія Прімова та Руслана Зейтуллаєва, яких було незаконно затримано на тимчасово окупованій території АР Крим та переміщено всупереч їхньої волі в Російську Федерацію», – мовиться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій 2 червня.

«Вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити цей очевидний фарс і звільнити всіх громадян України, які незаконно утримуються на території Росії. Закликаємо світове співтовариство посилити політичний та дипломатичний тиск на Російську Федерацію з метою недопущення зухвалого порушення нею прав людини і свобод, заручниками чого стали десятки громадян України», – наголошують в українському МЗС.

1 червня у російському Ростові-на-Дону четверо кримських татар, яких звинувачують у тероризмі та участі у забороненій у Росії організації «Хізб ут-Тахрір», не визнали своєї провини.

Усіх чотирьох фігурантів справи звинувачують у створенні терористичної організації у Севастополі.

Російське звинувачення наполягає, що кінцевою метою групи було встановлення «ісламського правління» через відтворення «Всесвітнього ісламського Халіфату», і створення Кримського вілаяту (адміністративної одиниці Халіфату) на місці Севастополя.

Росія зазнає різкої критики з боку міжнародних правозахисних груп і західних урядів за її ставлення до корінного тюркомовного народу Криму після анексії Москвою Кримського півострова у березні 2014 року.

Арешти, зникнення і вбивства кримських татар, стали частою практикою у Криму.

XS
SM
MD
LG