Доступність посилання

ТОП новини

ООН: в анексованому Криму суди і поліція стали інструментами придушення опозиції


Іван Шимонович
Іван Шимонович

Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович заявляє про подальше погіршення ситуації з правами людини в анексованому Росією Криму.

«Законодавство про боротьбу з тероризмом й екстремізмом використовується задля криміналізації ненасильницьких дій і придушення протилежних поглядів, тоді як судова і правоохоронна системи стали інструментами придушення опозиції. Найбільше від цього страждають кримські татари, чий головний представницький орган, Меджліс, було заборонено, і з представниками якого я зустрічався під час мого візиту», – сказав помічник Генерального секретаря ООН з прав людини.

Він закликав Верховний суд Росії скасувати рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Це, на думку Шимоновича, сприятиме дотриманню прав людини в анексованому Криму.

26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу на території півострова. Світова спільнота висловило протест у зв’язку з такими діями російської влади.

Захист Меджлісу направив апеляційну скаргу до Верховного суду Росії, проте дата розгляду ще не призначена.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG