Доступність посилання

ТОП новини

В анексованому Криму суд продовжив на 3 місяці арешт правозахисника


Емір-Усеїн Куку
Емір-Усеїн Куку

У Сімферополі підконтрольний Москві райсуд продовжив на три місяці термін арешту одного з фігурантів «справи «Хізб ут-Тахрір», члену контактної групи з прав людини, ялтинцю Емір-Усеїн Куку. Як повідомив проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії один з учасників судового засідання, кримському правозахиснику продовжили арешт до 8 вересня.

Судове слухання почалося із запізненням, зараз в районному суді Сімферополя розглядатимуть питання утримання під вартою інших учасників «справи «Хізб ут-Тахрір» – Енвера Бекірова, Мусліма Алієва і Вадима Сірука.

11 і 12 лютого 2016 року російські силовики провели серію обшуків і затримань в будинках прихильників ісламу. Всього було затримано 14 людей, з них заарештовані четверо.

«Хізб ут-Тахрір» – це міжнародна ісламська політична організація. Її офіційно декларованою метою є встановлення ісламської держави і мусульманського способу життя. Ця організація заборонена в Росії, Казахстані та Німеччині; в Україні та інших країнах вона може діяти легально.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG