Доступність посилання

ТОП новини

Петренко: «Народний фронт» наступного тижня ініціюватиме зміни до закону про люстрацію


Павло Петренко
Павло Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко заявляє, що наступного тижня фракція «Народний фронт» ініціюватиме голосування за поправки до закону «Про очищення влади», щоб не дати можливості зупинити люстрацію в Україні.

«Якщо буде ухвалене таке рішення Конституційним судом (скасування закону «Про очищення влади» – ред.), то позиція «Народного фронту» буде дуже чітка та жорстка – парламент повинен проголосувати закон і поновити його дію, якщо Конституційний суд якісь положення цього закону скасує», – наголосив міністр.

Він зазначив, що поправки до цього закону вже протягом кількох місяців перебувають у парламенті, їх було узгоджено з Венеціанською комісією, тому Верховна Рада «може абсолютно спокійно за них проголосувати в повному комплексному тексті одним голосування».

«Моя особиста позиція як громадянина та міністра юстиції – люстрація в Україні повинна бути збережена та завершена», – додав Петренко.

Раніше Петренко закликав Верховну Раду ухвалити нову редакцію закону «Про очищення влади» у разі, якщо Конституційний суд скасує ключові статті чинного закону.

14 червня Конституційний суд України продовжить розгляд справи щодо конституційності законодавчих норм щодо люстрації.

Закон «Про очищення влади», що передбачає люстрацію посадовців в Україні за низкою критеріїв, набрав чинності 16 жовтня 2014 року.

У листопаді 2014-го Верховний суд України звернувся до Конституційного суду з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції, низку положень цього закону. Ще одне подання з приводу цього закону надійшло від Верховного суду у березні цього року. Крім того, у січні цього року з клопотанням щодо закону «Про очищення влади» до Конституційного суду звернулися 47 народних депутатів. Конституційний суд України об’єднав усі три конституційні подання в одне провадження.

Петренко є членом партії «Народний фронт», до грудня 2014 року був народним депутатом від фракції цієї політичної сили.

XS
SM
MD
LG