Доступність посилання

ТОП новини

Засудженого у «справі Сенцова-Кольченка» кримчанина відправили на психекспертизу – «Відкрита Росія»


Олексій Чирній
Олексій Чирній

Кримчанина Олексія Чирнія, засудженого у справі «кримських терористів», доставили до Москви для проведення стаціонарної психіатричної експертизи в Інституті імені Сербського, повідомляє у п'ятницю громадський рух «Відкрита Росія».

Згідно з інформацією руху, член Громадської спостережної комісії Москви Зоя Свєтова з'ясувала, що Олексія Чирнія, засудженого до семи років колонії суворого режиму, тиждень тому доставили з Магадана, де він відбував покарання, до Москви.

«Мені повідомили, що він у Москві, і я його шукала в різних СІЗО. Виявилося, його відправили до Інституту імені Сербського. Можливо, мета цієї «спецоперації» – визнати Олексія Чирнія неосудним, помилувати й відправити до України на лікування? Інакше навіщо везти до Москви?» – сказала Светова.

Як зазначили в організації, експертиза щодо Чирнія проводиться вже втретє.

На суді у справі головних фігурантів справи «кримських терористів» – Олега Сенцова й Олександра Кольченка – Олексій Чирній виступав свідком, але відмовився відповідати на запитання й лише підтвердив правильність своїх показань, які він дав на стадії слідства.
Чирній, як і троє інших засуджених фігурантів справи, визнаний правозахисним центром «Меморіал» політв'язням.

Кримчани Олександр Кольченко, Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній були затримані співробітниками ФСБ у Криму навесні 2014 року, коли півострів анексувала Росія. Пізніше їх етапували до Росії, де засудили за організацію терактів і підпали офісів політичних партій на півострові. Кольченко й Сенцов провину не визнали, але отримали по 10 і 20 років колонії відповідно.

XS
SM
MD
LG