Доступність посилання

ТОП новини

У Франції затримали чоловіка, знайомого з французом, арештованим в Україні – прокурор


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

У Франції 13 червня затримали чоловіка, вочевидь знайомого з французьким громадянином, що був затриманий із запасом зброї й вибухівки в Україні у травні, повідомив прокурор округу Нансі на північному сході Франції Тома Пізон.

За його словами, 40-річного фермера, мешканця села Стенвіль у сусідньому департаменті Мез, допитали і взяли під варту «для перевірок». Його ім’я наводять як Ерік Ж.

Як сказав прокурор, знайомство двох чоловіків – це шлях, який треба з’ясувати, бо вони перебували у контакті. За першою інформацією, додав він, обидва знали одне одного, але не з політичних причин: вони, за його словами, разом їздили до України в пошуках наречених у липні 2015 року.

21 травня на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Ягодин» при спробі вивезти у бік Польщі велику кількість вибухівки і зброї українські правоохоронці затримали громадянина Франції, ім’я якого нині називають як Ґреґуар М. чи Ґреґуар Муто. Як заявила тоді Служба безпеки України, за результатами піврічного розслідування і спостереження за ним було встановлено, що цей чоловік планував влаштувати півтора десятка терористичних актів у Франції напередодні й під час нинішнього футбольного чемпіонату «Євро-2016».

Українські спецслужби заявили, що затриманий у розмовах із українськими співрозмовниками виступав проти міграційної політики Франції, проти «розповсюдження ісламу» і проти «глобалізації» і планував серед цілей своїх нападів, зокрема, мечеть, синагогу і податкові управління.

За повідомленням, затриманий мав із собою 125 кілограмів тротилу, два протитанкові гранатомети, п’ять автоматів Калашникова і понад 5 тисяч патронів до них.

Тоді у Франції на це повідомлення відреагували спокійно й наголосили, що не мають даних стосовно можливого терористичного підґрунтя дій затриманого, 25-літнього техніка штучного запліднення з сільгоспкооперативу.

XS
SM
MD
LG