Доступність посилання

ТОП новини

Кремль: президенти Азербайджану і Вірменії зустрінуться у Петербурзі


У Росії повідомляють про зустріч між президентами Росії, Вірменії та Азербайджану, яка має відбутися 20 червня у Петербурзі, і під час якої сторони обговорюватимуть шляхи вирішення конфлікту у Нагірному Карабасі.

14 червня радник Кремля Юрій Ушаков заявив, що організовуючи зустріч між Сержем Сарґсяном та Ільгамом Алієвим, Росія «продовжує свою місію посередника» у цьому конфлікті.

Остання зустріч між Сарґсяном та Алієвим відбулася минулого місяця у Відні, після того як у квітні цього року різко загострилася ситуація у Нагірному Карабасі.

Нагірний Карабах, автономія в складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями. Азербайджан не контролює не тільки сам Нагірний Карабах, а й прилеглі до нього висоти, які ніколи не належали до складу автономії, – всього близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

XS
SM
MD
LG