Доступність посилання

ТОП новини

Парубій: у Росії перебуває від 29 до 38 українських політв’язнів


Андрій Парубій (©Shutterstock)
Андрій Парубій (©Shutterstock)

У в’язницях Росії перебуває, за різними даними, від 29 до 38 політв’язнів – громадян України, заявляє голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

«Серед них – громадські діячі Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, кінорежисер Олег Сенцов. Ми повинні не забувати їхні імена... Ми повинні не забувати наших політичних в’язнів. Крок за кроком ми маємо йти до того, щоб вони були звільнені», – заявив Парубій, відкриваючи засідання Верховної Ради 15 червня.

14 червня до України з російського ув’язнення повернулися Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв.

Солошенка й Афанасьєва обміняли на Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких в Україні звинувачують в сепаратизмі. За даними слідства, вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії». Громадяни України, медіа-менеджери з Одеси Гліщинська і Діденко 14 червня прибули до столиці Росії Москви.

У Росії 26-річному Геннадію Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до 7 років ув’язнення, а 74-річний Юрій Солошенко відбував 6-річне ув’язнення за звинуваченням у шпигунстві.

XS
SM
MD
LG