Доступність посилання

ТОП новини

МЗС надіслало Москві ноту протесту через візит Шойгу до Криму


Сергій Шойгу (справа) в Криму, 16 червня 2016 року
Сергій Шойгу (справа) в Криму, 16 червня 2016 року

Міністерство закордонних справ України надіслало російській стороні ноту протесту у зв’язку перебуванням міністра оборони Росії Сергія Шойгу на півострові Крим.

Як йдеться в заяві МЗС України, перебування Шойгу на території Криму є «відвертим нехтуванням з боку російської влади державним суверенітетом України, свідченням порушення з боку Росії Статуту ООН, принципів і норм міжнародного права, свідомого ігнорування цією країною своїх міжнародних зобов’язань».

«Вся відповідальність за ці та інші порушення покладається на Росію як державу-окупанта відповідно до норм міжнародного права, її посадових осіб, а також незаконні «органи кримської влади», – йдеться в повідомленні.

Шойгу відвідав Крим 16 червня, під час свого візиту він відвідав 810-у бригаду морської піхоти Чорноморського флоту Росії. Глава військового відомства Росії вручив військовому з’єднанню орден Жукова.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG