Доступність посилання

ТОП новини

Керівник НАТО закликав ЄС продовжити санкції щодо Росії


Єнс Столтенберґ, архівне фото
Єнс Столтенберґ, архівне фото

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Європейський союз має залишити чинними санкції щодо Росії, накладені через кризу в Україні.

«За моєю оцінкою, не варто знімати економічні санкції з Росії, перш ніж вона змінить поведінку. Вважаю, що щодо цього в ЄС є широка згода», – сказав він в інтерв’ю агентству «Ройтерз».

В іншому інтерв’ю, німецькому щоденникові «Зюддойче цайтунґ», Столтенберґ заявив, що союз НАТО активно намагається уникнути ескалації напруженості у відносинах із Росією, але твердо протистоїть агресивній поведінці Москви. «Ми мусимо реагувати, коли Росія потроїла свої військові видатки з 2000 року, поводиться значно агресивніше і вдалася до воєнної сили для зміни кордонів у Європі», – сказав він.

Плани НАТО розмістити нові сили в Польщі і трьох країнах Балтії спрямовані на відвернення конфлікту, а не на його провокування. «Наші дії помірковані, відповідальні і прозорі», – заявив керівник НАТО.

Цими інтерв’ю Єнс Столтенберґ відреагував на низку заяв останніх днів, із якими виступив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який висловився за поступове скасування санкцій щодо Росії і розкритикував потужні навчання НАТО в Польщі як «зайвий подразник» для Москви.

Як пише агентство «Ройтерз», заяви Штайнмаєра розкритикували й учасники зустрічі, організованої Німецьким фондом Маршалла у Брюсселі. Зокрема, колишній заступник державного секретаря США Ніколас Бернз назвав ці заяви «надзвичайно нерозумними і такими, що не витримують жодної критики». А колишній генсекретар НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив, що такі слова «послаблюють НАТО і Європейський союз».

На вихідні Франк-Вальтер Штайнмаєр в одному з кількох інтерв’ю для преси виступив із критикою військових навчань НАТО на сході Європи. За його словами, такі навчання контрпродуктивні для регіональної безпеки й лише погіршать відносини з Росією, і замість таких навчань союз НАТО мав би прагнути до відновлення діалогу з Москвою.

В іншому інтерв’ю він заявив, що Європейський союз мав би поступово скасовувати санкції, запроваджені щодо Росії через її агресію проти України, в разі істотного поступу в мирному процесі відповідно до мінських домовленостей. Ця позиція суперечить позиції керівництва Євросоюзу і країн-членів, зокрема, канцлера Німеччини Анґели Меркель, а також керівництва США й інших країн «Групи семи»: санкції, накладені через агресію на сході України, будуть скасовані тільки після повного виконання Росією мінських домовленостей.

Головний пакет таких санкцій ЄС, як очікують, буде цього тижня продовжений іще на півроку.

Минулої п’ятниці Євросоюз продовжив іще на рік інший із кількох пакетів санкцій щодо Росії, який накладає обмеження на відносини з окупованим Росією українським Кримом. ЄС, як і США і країни «Групи семи», заявляють, що «кримські» санкції будуть діяти до деокупації півострова.

XS
SM
MD
LG