Доступність посилання

ТОП новини

Росія в односторонньому порядку здійснила оформлення «гуманітарного конвою» – ДПСУ


«Гуманітарний конвой» Росії, архівне фото
«Гуманітарний конвой» Росії, архівне фото

Росія в односторонньому порядку здійснила оформлення чергового «гуманітарного конвою», що прямував до окупованої частини Луганської області, повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

За даними відомства, українська міжвідомча група здійснювала лише візуальне спостереження без виконання контрольних функцій.

У ДПСУ наголошують, що переміщення так званого «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та українського законодавства.

«В ході візуального огляду транспортних засобів було встановлено, що вантажівки нібито перевозили продукти харчування, медикаменти і будматеріали та прямували у напрямку міста Луганська», – повідомляють українські прикордонники і додають, що автівки були напівпорожніми.

За даними ДПСУ, через російський пункт пропуску «Донецьк» на в’їзд в Україну пройшла колона, у складі якої були 45 автомобілів.

Раніше сьогодні МНС Росії повідомило, що на контрольовану сепаратистами угруповання «ЛНР» частину Луганської області прибув 53-й «гуманітарний конвой» Росії. Як стверджує російська сторона, що всі вантажівки колони були оглянуті на пункті пропуску на відповідність вантажу.

За даними МНС Росії, у складі колони були понад 40 автомобілів з понад 400 тоннами гуманітарних вантажів – це продукти харчування, медикаменти та будівельні матеріали.

В МЗС України неодноразово вимагали від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки «гуманітарної допомоги».

Президент України Петро Порошенко наприкінці січня 2015 року назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Таку поведінку Росії також критикує Захід.

XS
SM
MD
LG