Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: Україна не купує газ через неконтрольовані пункти і ні за що не винна «Газпрому»


Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» спростовує заяви російської компанії «Газпром» про наявність заборгованості за газ, поставлений російською стороною на тимчасово непідконтрольну частину Донецької та Луганської областей. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті української компанії.

«Нафтогаз» не оплачував і не купував газ у «Газпрому» з листопада 2015 року. До цього «Нафтогаз» імпортував газ виключно через пункти входу в ГТС на підконтрольній Україні території. Всі придбані «Нафтогазом» обсяги газу враховані сторонами і оплачені «Нафтогазом», – наголосили у компанії.

У НАК додали, що «Нафтогаз» не приймає газ за контрактом з «Газпромом» на газовимірювальних станціях Прохорівка і Платово.

Українська компанія зазначила, що всі взаємні вимоги, що виникли в рамках господарських відносин між «Нафтогазом» та «Газпромом», «мають бути вирішені в арбітражному порядку».

Раніше цього тижня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що українська сторона винна понад 700 мільйонів доларів за газ, поставлений російським монополістом на схід України. У «Газпромі» зазначають, що всі поставки й розрахунок заборгованості здійснюються на основі укладених у 2009 році двосторонніх угод.

У лютому 2015 року «Газпром» почав самочинно постачати газ сепаратистам на окуповані частини Донбасу через непідконтрольні Україні газовимірювальні пункти й заявляє, що цей газ має оплачувати Київ і що таке постачання триватиме й далі. Українська сторона у відповідь уже не раз заявляла, що таке необліковане постачання, здійснене всупереч заявкам із Києва, порушує чинний контракт, і вона не має наміру оплачувати його й вимагає міжнародного розслідування цих незаконних дій російської компанії.

XS
SM
MD
LG