Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина заявляє про готовність співпрацювати з Росією проти «Ісламської держави»


Мевлют Чавушоглу
Мевлют Чавушоглу

Туреччина запропонувала співпрацювати з Москвою в боротьбі з екстремістським угрупованням «Ісламська держава» в Сирії.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив 4 липня у Стамбулі: «Ми будемо співпрацювати з усіма, хто бореться з «Ісламською державою».

Деякі ЗМІ потрактували його заяву як готовність Анкари надати для використання Росії авіабазу Інджірлік на півдні Туреччини. Проте Чавушоглу повідомив журналістам пізніше, що не робив таких коментарів щодо авіабази.

Авіабаза Інджірлік вже використовується США, Німеччиною, Великобританією, Саудівською Аравією і Катаром, які беруть участь в очолюваній США кампанії проти «Ісламської держави».

Пропозиція Анкари про співпрацю щодо «Ісламської держави» озвучена після того, як Туреччина і Росія зобов’язалися відновити відносини.

Напередодні у Кремлі заявили, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган направив лист президентові Росії Володимиру Путіну, в якому він вибачився за інцидент зі збиттям російського літака минулої осені. Після цього відбулася перша телефонна розмова Путіна і Ердогана. Але Анкара спростувала, що принесла вибачення за збиття літака.

Відносини між Росією і Туреччиною різко погіршилися після того, як 24 листопада минулого року біля турецько-сирійського кордону був збитий російський бомбардувальник Су-24. Анкара заявила, що літак вторгся у повітряний простір країни. Після цього Росія запровадила санкції щодо Туреччини.

Туреччина і Росія виступають проти угруповання «Ісламська держава», але є на протилежних сторонах сирійського конфлікту. Анкара підтримує противників президента Сирії Башара Асада, якого підтримують Росія і Іран.

XS
SM
MD
LG