Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура: лідер «ЛНР» став підозрюваним у скоєнні теракту в справі збитого Іл-76


Ігор Плотницький
Ігор Плотницький

Лідерові угруповання «ЛНР» Ігорю Плотницькому повідомили про підозру у скоєнні терористичного акту в справі збитого літака Іл-76, повідомили в прокуратурі Дніпропетровської області.

За даними прокуратури, правоохоронні органи Дніпропетровщини кваліфікували збиття літака як терористичний акт, кримінальне провадження за частиною 3 статті 258 Кримінального кодексу України.

«Наразі у вказаному кримінальному провадженні повідомлено про підозру трьом особам: І.Плотницькому – голові терористичної організації «ЛНР», який на час скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування «Зоря», А.Патрушеву – командиру батальйону «Зоря» (на той час – заступник командиру батальйону «Зоря») і О.Гурєєву, який на час скоєння злочину командував незаконним збройним формуванням «Вітязь», – поінформували в прокуратурі.

Як зазначили в прокуратурі, оскільки предметом розслідування є злочин проти національної безпеки держави, а підозрювані перебувають за межами підконтрольної Україні території, то правоохоронці отримали дозвіл на проведення щодо них спеціального розслідування, яке передбачає можливість проведення слідчих і процесуальних дій за відсутності підозрюваного і за обов’язкової участі адвокатів.

Підозрюваних оголосили у розшук, також є ухвали судів на їх затримання.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і дев’ять членів екіпажу. Усі загинули.

XS
SM
MD
LG