Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники навели докази обстрілів Луганщини з території Росії


Інші дослідження (зокрема, групи Bellingcat) також мають докази обстрілів української території з території Росії
Інші дослідження (зокрема, групи Bellingcat) також мають докази обстрілів української території з території Росії

Правозахисники міжнародної організації International Partnership for Human Rights (IPHR) навели докази бомбардувань кількох сіл у Луганській області з території Росії влітку 2014 року. Про це йдеться в оприлюдненому правозахисниками звіті.

У документі містяться докази незаконного перетину російсько-українського кордону бойовиками з Росії, а також дані про населені пункти на Луганщині, обстріл яких здійснювався через кордон з місця розташування підрозділів Збройних сил Росії на російській території. Зокрема, у звіті йдеться про бомбардування влітку 2014 року населених пунктів Колесниківка, Комишне, Мілове та Побєда.

«Ми показуємо факти перетину українського кордону військовими Росії, тобто живої сили, а також вертольотів та БТР. Відповідно до міжнародного законодавства, це ознаки міжнародного воєнного конфлікту. Тобто в даному випадку – прямої причетності до нього Росії», – пояснила у коментарі DW координаторка польової місії IPHR в Україні Світлана Валько.

Вона додала, що усі докази передаватимуться в міжнародні суди, що допоможе потерпілим від конфлікту захищати свої права.

За словами Валько, дослідження ґрунтувалося на свідченнях очевидців і постраждалих та даних, зібраних в перебігу польових спостережень. IPHR також використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, та дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ.

Офіційна презентація звіту відбудеться 7 липня в Києві.

Інші дослідження (зокрема, групи Bellingcat) також мають докази обстрілів української території з території Росії.

XS
SM
MD
LG