Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ: Павленського позбавили премії Гавела через «приморських партизанів»


Петро Павленський
Петро Павленський

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Foundation вирішила анулювати премію імені Вацлава Гавела, яку присудили російському художнику-акціоністу Петрові Павленському в травні. Рішення пов’язане з підтримкою Павленського так званих «приморських партизанів», засуджених на тривалі терміни за серію збройних нападів на співробітників міліції Росії в 2010 році. «Партизани» пояснювали свої дії «боротьбою з міліцейським свавіллям».

У листі Павленському (копія якого є в розпорядженні російського телеканалу «Дождь») правозахисна організація повідомляє про експертизу пов’язаних з премією заяв, які робили художник і його соратниця Оксана Шалигіна. На думку організації, спадщина Гавела ніяк не може бути пов’язаною з підтримкою групи, яка вирішила «вдатися до смертоносного насильства проти поліції». Оргкомітет премії вирішив позбавити Павленського права на нагороду, включаючи статус лауреата, бронзову статуетку і грошову винагороду, написали організатори.

Павленський був оголошений лауреатом премії Вацлава Гавела «за креативний протест» 25 травня, коли він перебував у в’язниці у справі про акцію «Загроза» (підпал дверей будівлі ФСБ Росії). На церемонію в Осло прибула його соратниця Оксана Шалигіна. Вона повідомила організаторам і гостям, що Павленський намір передати преміальні гроші для того, щоб забезпечити кваліфікований юридичний захист «приморських партизанів». Оргкомітет намагався переконати Павленського переглянути рішення, він відмовився, і гроші не були йому перераховані.

Павленський опублікував статтю, в якій написав, що «спроба нав’язати всім людям однодумство – це ознака тоталітаризму». Є підстави вважати, пише Павленський, що засновники і організатори цієї премії намагаються диктувати йому, як він повинен розпорядитися грошима.

У ніч на 9 листопада 2015 року Петро Павленський облив бензином і підпалив вхідні двері в будівлю ФСБ на Луб’янці. Художник назвав цю акцію «рукавичкою, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі», яка, на його думку, походить від ФСБ.

XS
SM
MD
LG