Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Казахстані замінив покарання відомої журналістки на умовне


Ґузяль Байдалінова на суді в Алмати, фото 16 травня 2016 року
Ґузяль Байдалінова на суді в Алмати, фото 16 травня 2016 року

Суд у Казахстані замінив на умовний півторарічний термін позбавлення волі відомій журналістці, що була ув’язнена за звинуваченнями в наклепі.

Як вирішив апеляційний суд міста Алмати, Ґузяль Байдалінова має бути негайно звільнена з-за ґрат, але вона не має права виїжджати з міста.

Байдалінова невдовзі після свого засудження у травні отримала щорічну нагороду «Свобода» від казахстанської опозиції, яку вручають журналістам, письменникам, творчим діячам чи активістам за внесок у розвиток демократичних інституцій у Казахстані.

23 травня один із районних судів у найбільшому місті Казахстану Алмати засудив Ґузяль Байдалінову до півтора року позбавлення волі, визнавши її винною за звинуваченнями в наклепі.

Суд заявив, що вона винна в тому, що поширила свідомо неправдиву інформацію про один із найбільших банків країни, «Казкоммерцбанк», із метою завдати йому значної шкоди.

Байдалінова свою вину визнала частково.

Журналістку, власника й редактора новинного сайту Nakanune.kz, затримали у грудні минулого року, коли «Казкоммерцбанк» звинуватив її в публікації низки репортажів зі сфальсифікованими, як заявив банк, даними, що пошкодили його репутацію.

Цей сайт відомий своєю незалежністю і критичними матеріалами про владу.

Прихильники Ґузяль Байдалінової назвали вирок їй політично мотивованим – помстою за її 15-річну роботу в опозиційних засобах інформації.

XS
SM
MD
LG