Доступність посилання

ТОП новини

Представник ОБСЄ підтримав створення підгрупи з відновлення контролю за кордоном України


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік підтримав пропозицію України створити робочу підгрупу з відновлення контролю за нині непідконтрольною ділянкою українсько-російського кордону.

Як сказав він після засідання групи і її робочих підгруп у Мінську, це питання обговорюється давно і було порушене ще минулого року.

Це питання є частиною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу, і пора вже врешті взятися за його вирішення, заявив він.

Крім того, сказав Сайдік, учасники Тристоронньої контактної групи сподіваються вже в четвер підписати в режимі відеоконференції документ про відведення сил сторін конфлікту на частині Донбасу. Робоча підгрупа з питань безпеки продовжила роботу, щоб підготувати цей документ, який не вдалося узгодити вже в середу, додав він.

Ідеться про розведення сторін іще у трьох точках лінії контакту.

За словами Сайдіка, наступна зустріч Тристоронньої контактної групи запланована в Мінську на 27 липня.

Раніше в середу речниця представника України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що на засіданні групи в Мінську українська сторона наголосила: основною складовою питань безпеки, які визначальні для виконання мінських домовленостей, є контроль за українсько-російським кордоном.

«За нинішньої ситуації неможливо говорити про вибори на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Саме тому Україна категорично наполягає на створенні підгрупи з відновлення контролю Києва над українсько-російським державним кордоном», – передала Оліфер позицію Києва.

Мінські домовленості, з одного боку, визначають, що повернення Києву контролю за цим кордоном може початися тільки наступного дня після місцевих виборів на окупованих територіях, та з іншого, передбачають встановлення моніторингу за цим кордоном і прикордонними територіями з боку ОБСЄ. Україна вважає, що має йтися про нову, озброєну місію ОБСЄ для контролю за кордоном.

XS
SM
MD
LG