Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликало ООН після розгляду вбивств на сході України розглянути становище в окупованому Криму


Міністерство закордонних справ України закликало Управління верховного комісара ООН із прав людини взяти темою однією з наступних доповідей щодо України огляд ситуації у сфері дотримання прав людини в окупованій АР Крим та місті Севастополі, де, за словами МЗС, тривають системні порушення прав людини окупаційною владою Росії.

«Наголошуємо на винятковій важливості здійснення ґрунтовного аналізу та вивчення масштабів жертв унаслідок незаконної окупації Автономної Республіки Крим та російської збройної агресії на Донбасі», – мовиться в коментарі міністерства щодо доповіді стосовно відповідальності за вбивства в Україні в січні 2014 – травні 2016 років.

«Опублікована доповідь Управління верховного комісара ООН із прав людини щодо відповідальності за вбивства в Україні в період із січня 2014 по травень 2016 років вкотре вказує, що більшість людських жертв в Україні сталась внаслідок збройного протистояння, яке постійно підживлюється за рахунок припливу іноземних бойовиків і зброї з Росії, в тому числі з числа колишніх та чинних військовослужбовців. На жаль, більшість жертв серед цивільного населення було зафіксовано через артилерійські обстріли житлових районів із боку незаконних збройних формувань», – мовиться в коментарі.

«У цьому зв’язку критичної ваги набуває документування фактів позбавлення життя внаслідок як бойових дій, так і довільних страт, катування та доведення до смерті під час незаконного утримування полонених та цивільних осіб незаконними збройними формуваннями на Донбасі та російськими окупаційними військами. Це дозволить зрештою встановити всі факти воєнних та інших злочинів та притягнути винних у їх скоєнні до відповідальності. Наголошуємо, що Україна не допустить безкарності та розслідує всі повідомлення про порушення прав людини», – заявили в Києві.

Україна закликає міжнародну спільноту посилювати тиск на Росію та підконтрольних їй бойовиків для припинення практик довільного позбавлення життя та будь-яких інших порушень прав людини, наголосили в МЗС.

Раніше в четвер Управління верховного комісара ООН із прав людини оприлюднило доповідь, у якій покладає «обмежену відповідальність» за довільні вбивства у східній частині України і на підтримуваних Росією бойовиків, і на солдатів Збройних сил України та добровольчих батальйонів. «Безкарність за вбивства залишається злочинною, сприяє продовженню такої практики й підриває перспективи справедливості», – заявили в ООН.

XS
SM
MD
LG