Доступність посилання

ТОП новини

WADA оприлюднило свідчення державної підтримки допінгу у Росії


Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) 18 липня оприлюднило докази існування у Росії державної підтримки системи використання допінгу у спорті під час Олімпійських ігор у Сочі у 2014 році. Йдеться не лише про легку атлетику, але й інші види спорту.

Голова комісії WADA Річард Макларен повідомив на прес-конференції у Канаді, що агенти ФСБ Росії були прямими учасниками цієї незаконної практики.

Макларен заявив, що джерела інформації, якими користувалися учасники розслідування, надійні, тому висновки об’єктивні і факти повністю підтверджені.

Початком найбільшого допінгового скандалу в історії російського спорту став показ на німецькому телеканалі ARD документального фільму німецького журналіста Гайо Зеппельта, в якому він посилається на свідчення викритої у допінгу російської легкоатлетки Юлії Степанової і її чоловіка, колишнього співробітника Російського антидопінгового агентства (РУСАДА). Подружжя Степанових заявило, що практично всі російські легкоатлети вживають допінг, і що допінгова програма має підтримку на державному рівні. Потім вийшли друга і третя частини фільму з новими звинуваченнями.

У січні цього року кілька десятків російських спортсменів, у тому числі одна з відомих тенісисток світу Марія Шарапова, були викриті у вживанні стимулюючого препарату, «мельдонію», забороненого на початку 2015 року. Частину зі спортсменів виправдали, коли з’ясувалося, що поки немає точних даних про те, як швидко «мельдоній» виводиться з організму.

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій вирішила, що Російська атлетична федерація не виконала критеріїв, необхідних для поновлення її повноважень в асоціації, відтак російські легкоатлети не отримали права брати участь в Олімпійських іграх 2016 року, що мають відбутися в Ріо-де-Жанейро у Бразилії.

Понад 60 російських легкоатлетів подали апеляцію до Міжнародного арбітражного спортивного суду у Лозанні, який почне розглядати справу 19 липня.

XS
SM
MD
LG