Доступність посилання

ТОП новини

Активісти просять Гройсмана взяти закупівлю ліків міжнародними організаціями під особистий контроль


©Shutterstock
©Shutterstock

Громадські організації вимагають від прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана втрутитися в процес передачі закупівель ліків міжнародним організаціям на 2016 рік та зупинити, за словами активістів, блокування Міністерством охорони здоров’я нового закупівельного циклу. Про це йдеться у відкритому листі, оприлюдненому антикорупційною групою Реанімаційного пакету реформ, фондом «Пацієнти України» та організацією «Центр протидії корупції».

За словами активістів, чиновники МОЗ розпочали закупівельний цикл 2016 року, надіславши міжнародним організаціям контракти, утім ці документи, за даними активістів, виявилися неякісними, а окремі пункти документів суперечать українському законодавству.

«Фактично чиновники МОЗ пропонують міжнародним організаціям підписати угоди, які неможливо виконати.Зокрема, в контрактах йде мова про необхідність поставити 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання контракту. Це є дискримінаційною нормою для учасників торгів та автоматично призведе до підвищення закупівельної вартості ліків. Окрім того, за українським законодавством усі постачальники мають вдвічі більший термін поставок, а саме – 180 днів з моменту оплати», – заявляють активісти.

Як стверджує голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, умови контрактів порівняно з минулорічними змінили так, щоб унеможливити швидке підписання цих контрактів з боку міжнародних організацій.

«Зроблено це навмисно – аби піти в довгу переговорну процедуру, затягнути час і ще раз всім показати, що процес гальмують міжнародники, а не чиновники МОЗ», – вважає Шабунін.

Виконавчий директор фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина переконана, що штучно створюються труднощі на найпершому етапі – підписання договорів.

«Економія в майже 800 мільйонів гривень, коштом яких цього року змогли закупити більше ліків, доводить ефективність роботи міжнародних організацій. Тому пацієнти вимагають від уряду в найкоротший термін підписати ефективні контракти з міжнародними організаціями та перерахувати їм кошти», – сказала вона.

Наразі в міністерстві заяв активістів не коментують.

На початку липня Міністерство охорони здоров’я України заявило, що за допомогою міжнародних організацій розпочало процес закупівлі ліків за кошти держбюджету 2016 року. При цьому у МОЗ зазначили, що досвід першого року закупівель через міжнародні організації був «нелегким», спостерігалися проблеми із реєстрацією препаратів, з їх поставками.

Міністерство охорони здоров’я України в 2015 році передало міжнародним організаціям право проводити державні закупівлі медичних препаратів міжнародним організаціям. Це, насамперед, ліки з онкології, ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатиту, дитячої гемофілії і вакцинації.

Договори від Міністерства охорони здоров’я укладені з трьома міжнародними організаціями, які співпрацюють більше ніж зі 100 країнами світу: Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), закупівельним агентством Crown Agents.

XS
SM
MD
LG