Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд вивчить законність визнання жителів Криму громадянами Росії


Конституційний суд Росії перевірить законність визнання жителів анексованого Криму громадянами Росії.

Як повідомили в суді, заявник (Оленєв А.Г.) стверджує, що частина 1 статті 4 закону «Про прийняття в Російську Федерацію республіки Крим» порушує його конституційні права. Ця норма гарантує громадянам України й особам без громадянства, які постійно проживають на території Криму, право на визнання громадянами Росії.

«З дня прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим і створення у складі Російської Федерації нових суб’єктів громадяни України й особи без громадянства, які постійно проживають на цей день на території Республіки Крим або на території міста федерального значення Севастополя, визнаються громадянами Російської Федерації, за винятком осіб, які протягом одного місяця після цього дня зголосяться зберегти наявне у них і (або) їхніх неповнолітніх дітей інше громадянство або залишитися особами без громадянства», – йдеться в статті.

Скарга взята до розгляду, повідомили в Конституційному суді Росії.

Дата початку процесу поки що невідома.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG