Доступність посилання

ТОП новини

У WADA розчаровані рішенням МОК допустити Росію до Олімпіади в Ріо


Крейг Ріді
Крейг Ріді

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) розчароване рішенням Міжнародного олімпійського комітету, який не виконав рекомендацій і не усунув збірну Росії від участі в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро.

Як заявив голова агентства Крейг Ріді, підготовлена для WADA Річардом Маклареном доповідь довела існування в Росії підконтрольної уряду допінгової програми.

Агентство рекомендувало МОК усунути російську збірну від Ігор у Ріо.

24 липня МОК оголосив свою ухвалу, що російських спортсменів можуть допустити до участі в цьогорічних літніх Олімпійських іграх тільки в разі виконання низки умов, яке мають підтвердити окремо для кожного чи кожної з них міжнародні федерації їхніх видів спорту.

Ці федерації мають, керуючись Всесвітнім антидопінговим кодексом та іншими олімпійськими принципами, індивідуально проаналізувати історію вживання чи невживання допінгу кожного спортсмена, беручи до уваги тільки результати вартих довіри міжнародних тестів. При цьому відсутність позитивних національних тестів на допінг не може вважатися достатньою.

Крім того, до участі в іграх не можуть бути допущені спортсмени, щодо яких є дані про вживання допінгу в незалежній доповіді, підготованій для Всесвітнього антидопінгового агентства і оприлюдненій нещодавно. Також до ігор не можуть бути допущені спортсмени, що хоч колись були покарані за вживання допінгу, навіть якщо термін заборони для них уже збіг.

Міжнародні федерації також мають право накладати санкції на цілі національні федерації відповідних видів спорту.

МОК погодиться з участю кожного окремого російського спортсмена в цьогорічних іграх тільки в разі, якщо рішення про допуск міжнародних федерацій також підтримають експерти, затверджені Спортивним арбітражним судом і незалежні від будь-яких спортивних організацій, причетних до Олімпійських ігор цього року.

Також МОК наголосив, що всі допущені російські спортсмени пройдуть додаткову сувору перевірку на допінг.

МОК, крім того, залишив за собою право вжити додаткових санкцій за результатами розширеної незалежної доповіді про державну допінгову програму в російському спорті, яка має бути підготована.

Раніше Міжнародна асоціація атлетичних федерацій уже заборонила всім російським легкоатлетам участь в Олімпійських іграх у бразильському Ріо-де-Жанейро, дозволивши тільки індивідуальні винятки. Це рішення підтвердив Спортивний арбітражний суд. Після нинішнього рішення МОК участь в іграх зможе взяти тільки одна російська легкоатлетка, і та не зможе виступати під російським прапором.

Скандали навколо повідомлень про існування в Росії державної програми вживання спортсменами допінгу і приховування цього почалися ще минулої осені. Саме тоді під заборону на участь у всіх міжнародних змаганнях, включно з олімпійськими, потрапили російські легкоатлети. 18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило підготовану незалежним експертом доповідь, яка довела існування цієї програми. Як очікують, тепер ця доповідь буде розширена і дасть остаточні висновки про обсяги «державного допінгу» в Росії.

XS
SM
MD
LG