Доступність посилання

ТОП новини

У Росії засудили опозиційного мера міста за звинуваченням у хабарі


Євгена Урлашова (с) виводять із зали суду, Ярославль, 3 серпня 2016 року
Євгена Урлашова (с) виводять із зали суду, Ярославль, 3 серпня 2016 року

У Росії суд у місті Ярославлі засудив колишнього мера цього міста, представника опозиційних сил Євгена Урлашова до 12,5 років позбавлення волі, визнавши його винним у хабарництві.

Крім ув’язнення в колонії суворого режиму, йому також присудили сплату штрафу на суму в 60 мільйонів рублів (нині майже 22 мільйони 370 тисяч гривень).

Його захист заявив, що вже оскаржив рішення суду.

Обвинувачення, яке просило 15 років ув’язнення і 500 мільйонів рублів штрафу, теж заявило, що оскаржить вирок.

Радника колишнього мера Олексія Лопатіна в цій же справі засудили до 7 років у колонії суворого режиму, а тодішнього заступника мера Дмитра Донскова визнали невинуватим.

Євген Урлашов, що був представником опозиційної до влади Росії партії «Громадянська платформа» олігарха Михайла Прохорова, заявив, що його засудили за «плювок в обличчя «Єдиної Росії», прокремлівської «партії влади».

А опозиціонер Олексій Навальний нагадав у своєму блозі, що Євгена Урлашова арештували 2013 року через кілька днів по тому, як він провів у Ярославлі мітинг із гаслом «проти шахраїв і злодіїв» – цими словами опозиція називає керівників і членів «Єдиної Росії».

Усіх трьох фігурантів справи звинувачували в тому, що вони вимагали в підприємців хабарі на суму 18 мільйонів рублів (за курсами літа 2013 року близько 4,5 мільйонів тодішніх гривень). Усі вони вини не визнають і називають справу політично мотивованою.

Євген Урлашов був обраний мером Ярославля 2012 року, отримавши майже 70 відсотків голосів і перемігши висуванця «Єдиної Росії». Цей факт опозиція в Росії святкувала як створення свого «плацдарму» в регіонах Росії і як перший крок до очікуваного нею усунення «Єдиної Росії» від влади. Незадовго до арешту Урлашов також заявляв, що планував балотуватися й на посаду губернатора Ярославської області.

XS
SM
MD
LG