Доступність посилання

ТОП новини

У Криму напали на офіс захисника кримських татар


Еміль Курбедінов, архівне фото
Еміль Курбедінов, архівне фото

У Сімферополі в окупованому Криму невідомі вчинили напад на офіс адвоката Еміля Курбедінова, що захищає кримських татар, яких звинувачують у членстві в ісламському русі «Хізб-ут-тахрір».

Як заявив сам Курбедінов в інтерв’ю Радіо Свобода, він припускає, що то були представники російських правоохоронних органів.

За повідомленням Курбедінова, його помічниці, що перебували в офісі, під час спроби нападу замкнулися всередині, а коли невідомі відійшли, помічниці вийшли з офісу і замкнули його. Адвокати мають намір подати про спробу нападу заяву до поліції.

Курбедінов нині перебуває не у Криму, а в Росії, в Ростові-на-Дону, де бере участь у судовому процесі у справі чотирьох кримчан, звинувачених у причетності до руху «Хізб-ут-тахрір». У Росії цей рух заборонений, і Москва переносить цю заборону і на українську територію окупованого Криму.

У російській справі про членство в «Хізб-ут-тахрір» проходить загалом 14 кримчан. Нині чотирьом із них висунули звинувачення: Рустемові Ваїтову, Нурі Прімову і Фератові Сайфуллаєву в участі в русі, Русланові Зейтуллаєву в організації осередку цього руху. Суд над ними почався 1 червня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону в Росії.

У Росії правозахисна організація «Меморіал» визнала цих чотирьох політичними в’язнями. Інші десять іще чекають на закінчення слідства.

XS
SM
MD
LG