Доступність посилання

ТОП новини

Крим: правозахисники попередили про загрози населенню через рух російської військової техніки


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Кримська правозахисна група попередила, що рух російської військової техніки через райони окупованого Криму, де живе цивільне населення, створює певні загрози. Це заборонено нормами міжнародного гуманітарного права, наголосили правозахисники.

У групі нагадали, що останніми днями до Криму з Росії через Керченську поромну переправу прибула значна кількість російської військової техніки, яка рушила вглибину півострова. Зокрема, в суботу, за повідомленнями очевидців, на залізничному вокзалі в окупованій Керчі стояв цілий ешелон із військовою технікою, того ж вечора колона російських військових авт проїхала через житлові мікрорайони міста на виїзд із нього.

Раніше в неділю з багатьох частин Криму стали надходити повідомлення про значну військову активність російських військ, із блокуванням деяких частин півострова і концентруванням військ в інших. Зокрема, за повідомленнями, в деяких місцях Криму встановили блокпости, а місто Джанкой було повністю оточене російськими військами. Крім того, росіяни перекрили адміністративну межу Криму з вільною рештою України і тривалий час не пропускали людей; пізніше рух відновили, та не повністю. При цьому російські чи проросійські джерела стали поширювати повідомлення про нібито напад на російську військову частину з перестрілкою неподалік адмінмежі й стверджувати, що до цього може бути причетна Україна; в Міністерстві оборони України ці заяви відкинули як провокації. За даними українських силовиків, ідеться про маневри російських військ на півночі Криму. Фактична російська влада окупованого півострова ситуації не коментувала.

XS
SM
MD
LG