Доступність посилання

ТОП новини

Сироїд закликала юридично визнати, що частину Донбасу окупувала Росія


Оксана Сироїд, архівне фото
Оксана Сироїд, архівне фото

Заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироїд заявила, що парламент має визнати, що частину Донбасу окупувала Росія.

Як сказала вона в ефірі телеканалу «112 Україна», необхідно, на її думку, ухвалили юридичне рішення і «законом визнати окупацію частини території України Росією, назвати окупанта».

А для того, щоб це стало можливо, треба, за словами Сироїд, «Липецьку фабрику спалити». Але, додала вона, «це може зробити тільки той, хто нею володіє».

У російському Липецьку є одна з фабрик українського кондитерського концерну «Рошен», фактичним власником якого є нинішній президент України Петро Порошенко. Після початку агресії Росії проти України він уже не раз заявляв, що був би радий продати цю фабрику. Тим часом йому постійно дорікають цією фабрикою критики, в першу чергу з «ура-патріотичних» позицій.

Оксана Сироїд представляє у Верховній Раді партію «Самопоміч», яку критики звинувачують у популізмі і відсутності чіткої ідеології; партія заперечує ці звинувачення.

«Самопоміч» спершу була у владній коаліції, але в лютому вийшла з неї, вимагаючи відставки тодішнього уряду прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, і цей вихід спричинив розвал коаліції. Відтоді партія перебуває в опозиції до нинішньої коаліції у складі «Блоку Петра Порошенка» і «Фронту змін» Яценюка.

Чинне українське законодавство визнає статус території, тимчасово окупованої Росією, тільки за Кримом – територіями Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, що є окремими адміністративними одиницями.

Щодо нині непідконтрольних владі України частин Донбасу визначення тимчасово окупованої території запроваджене не законом, а постановою Верховної Ради – без уточнень, ким саме вона окупована. Відтак цих територій не стосується закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», що діє стосовно Криму.

Оксана Сироїд уже не вперше закликає, щоб Верховна Рада ухвалила закон про тимчасово окуповану територію України, що стосувався б і Криму, і частини Донбасу і передбачав би також порядок їхньої деокупації.

XS
SM
MD
LG