Доступність посилання

ТОП новини

Луценко про справу щодо незаконного прослуховування: є більше запитань до СБУ, ніж до НАБУ


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що у справі щодо незаконного прослуховування більше питань до СБУ, ніж до НАБУ. Про це він заявив в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Необхідні матеріали та речові докази, які призведуть до висновку про те, хто порушує законодавство у справі незаконного прослуховування. За попередніми даними, більше запитань є до працівників СБУ», – заявив Луценко.

5 серпня працівники Генпрокуратури прийшли з обшуком до НАБУ. В Національному антикорупційному бюро заявили, що як підстави для обшуку в ухвалі суду було вказано розслідування кримінального провадження за фактом здійснення незаконного прослуховування співробітниками НАБУ телефонних розмов фігурантів розслідування бюро щодо розкрадання цукру зі складів держустанови «Аграрний фонд» у Черкаській області загальною вартістю понад 300 мільйонів гривень, підозрюваним у цьому провадженні є заступник прокурора Київської області є Олександр Колесник, затриманий детективами і взятий під варту за рішенням суду у травні за підозрою у зловживанні службовим становищем. У бюро наголосили, що факти, наведені як підстави для обшуку, не відповідають дійсності.

У НАБУ ухвалу суду, якою схвалено обшук у відомстві, як і сам обшук, назвали незаконними. Крім того, у бюро заявили, що співробітникам прокуратури були надані «добровільно документи, які підтверджують законність дій НАБУ щодо прослуховування фігурантів кримінального провадження».

Згодом генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що причиною обшуку в НАБУ є порушення конституційних прав людини, яка не є фігурантом кримінального провадження. Він зазначив, що може бути відповідальність «працівників СБУ за неправильну установку номера телефону, або детектива НАБУ за прослуховування явно непричетного громадянина». При цьому він наголосив, що обшук не є міжвідомчою війною чи політичним замовленням. Він також сказав, що допускає проведення обшуку в СБУ.

XS
SM
MD
LG